Realisaties

Bezoekerscentrum New Holland met gebogen spanten

Oppervlakte: 5.000 m² + 7.200 m²

Categorie: Bedrijfsgebouwen

Locatie: Zedelgem

 

Machine- en tractorfabrikant CNH Industrial, bekend van het merk New Holland, is een wereldspeler. Dat toont zich ook in het bezoekerscentrum waar ze hun nieuwste machines presenteren en internationale gasten ontvangen. De indrukwekkende ruimte in Zedelgem werd in verschillende fases gebouwd aan de hand van grote overspanningen, een ruime glasgevel en robuuste gevelbekleding in zink.

5000 m2 aan bedrijfsgebouwen

Een uitgestrekte toonzaal voor machines en tractoren, aula, shop, loungebar, opleidingscentra, meerdere conferentieruimtes en ga zo maar door. Het visitor centre van New Holland is goed voor 5.000 vierkante meter bebouwde oppervlakte. Spanbo nam in twee fasen het volledige project voor zijn rekening tot en met de wind- en waterdichte oplevering.

Grote overbruggingen met houten spanten

In nauw overleg met de Italiaanse architect en met het oog op een hoogstaande afwerking en uitstraling, werd de bouw opgesplitst in twee fasen. De eerste hal bestaat uit een constructie met gebogen spanten waarbij de volledige structuur tijdelijk ondersteund werd. Dat was nodig om de tweede fase mogelijk te maken: een extra uitbreiding van het gebouw. Houten spanten in dubbel vakwerk zorgen voor de grote overbruggingen in één stuk.

Onderzoekgebouw op paalfunderingen

Dat Spanbo een graag geziene gast is bij New Holland, bewijst de samenwerking voor B58, het nieuwe test- en onderzoekcentrum van CNH op dezelfde site. In opdracht van CNH bouwde Spanbo alle faciliteiten. Het gebouw is maar liefst 60 op 120 meter groot, 16 meter hoog en volledig op paalfunderingen gebouwd.

Interne studiedienst

Die paalfunderingen zijn essentieel in het project. De zware landbouwvoertuigen worden in het onderzoekscentrum aan intensieve testen onderwerpen, onder andere triltesten voor pikdorsers en andere landbouwvoertuigen. Dat is meteen ook de reden voor de grote doorgangen (tot 8 op 6 meter) en manoeuvreerruimtes. Spanbo werd actief betrokken in de voorafgaande stabiliteitsstudies. Via het design-and-build-principe werkte de Spanbo-studiedienst al bij het voorontwerp samen met de architect.

Hoge veiligheidseisen

Het gebouw werd volledig gemonteerd met een torenkraan en is een combinatie van houten spanten met beton- en staalstructuren. Geïsoleerde betonplaten doen dienst als gevelbekleding. Met name de hoge brandwerendheid en grote overspanning (42 meter) waren hier de redenen om te kiezen voor houten spanten.

We hebben nog plaats voor uw project!