Ten Briek: 1 gebouw, 17 units, 17 bouwheren

Oppervlakte: 3500

Categorie: Bedrijfsgebouwen

Locatie: Moorslede

 

In Moorslede, op een boogscheut van Spanbo headquarters, ontwikkelde Futurn een nieuw bedrijvenpark, Ten Briek. Op een oppervlakte van meer dan 6000 m2 bouwde Spanbo er 17 kmo-gebouwen. Elke ‘unit-eigenaar’ of ondernemer had zo zijn eigen specifieke wensen en vereisten. Geen gemakkelijke klus, maar Spanbo slaagde erin om iedere wens in te willigen.

17 partijen tevredenstellen

Het is al niet eenvoudig om aan alle wensen en eisen van één partij tegemoet te komen, laat staan dat je 17 opdrachtgevers tevreden moet stellen. Als koper wil je uiteraard een pand dat voldoet aan je verwachtingen, daarom deed Spanbo er alles aan om elke partij te geven wat ze wilde. En die inspanningen hadden uiteraard een impact op de voorstudie.

Puzzelen met staal

Het volledige Ten Briek-project is opgebouwd uit staal. Het unieke aan dit dossier was het gebruik van unieke stukken, op maat gemaakte metalen onderdelen. Als je weet dat het gaat om 17 units en dat elk van die kmo-gebouwen afwijkt van het andere, dan kom je al snel tot de constatatie dat dit bouwwerk iets weg heeft van een puzzel, een ‘Lego® TechnicTM-bouwdoos’. Uiteraard met alle extra reken- en tekenwerk tot gevolg.

Elke unit heeft zijn eigen karakteristieken

In de complexe staalstructuur moesten per unit een brandwand, een deur, een scheidingswand en een poort voorzien worden. Doordat niet alle ‘bedrijfseenheden’ dezelfde grootte of vorm hadden, was het niet vanzelfsprekend om alles in te plannen.

Spanbo is meer dan hout alleen

Als het enigszins kan, dan probeert Spanbo in zijn projecten hout te integreren, maar dat is geen absolute must. Hier was het trouwens geen optie. De architect ontwierp alles in staal. De specialist in industriebouw is een allround hoofdaannemer die met andere woorden ook volledige projecten in beton tot een goed einde kan brengen.

Een industriebouw in gedachten? Het advies van experts nodig?