Ervaring Spanbo in de havensector is extra troef

Oppervlakte: 180

Categorie: Magazijnen

Locatie: Zeebrugge

 

PSA is een van de, zo niet dé grootste speler op vlak van papierlogistiek ter wereld. Voor het onderhoud en de reiniging van groot materieel maakt men gebruik van een industriële afstoomplaats; een soort carwash, maar dan voor grotere (haven)machines. Spanbo verzorgde de bouw van een nieuwe afstoomplaats in Zeebrugge en klaarde de klus binnen een maand.

De havensector vraagt specifieke vaardigheden

Het is niet de eerste keer dat Spanbo werkt in havengebied. De industriebouwer heeft alle vaardigheden en bijhorende certificaten op zak om er aan de slag te mogen. Maar dat bleek in eerste instantie niet voldoende. Eenmaal de opdracht werd toegekend aan Spanbo, moesten de medewerkers die aan het project zouden werken een bedrijfsinterne opleiding volgen bij PSA. Pas na het voltooien van die opleiding, kregen de medewerkers de nodige ‘clearance’ en toegangsbadges om er aan het werk te kunnen gaan.

Rekening houden met havenpersoneel en -arbeiders is zeer belangrijk

Men komt niet zomaar binnen in havengebied. Het is van cruciaal belang dat je het transport niet hindert en dat je rekening houdt met de mensen die er werken. Er heerst een speciale sfeer. Het is ook belangrijk dat je weet wat de geldende veiligheidsvoorschriften zijn en dat je notie hebt van de ‘ongeschreven regels’. Het is opletten geblazen, zeker voor die mastodonten die containers vervoeren.

Klimaat speelt een rol, maar vooral tijdens de werkzaamheden

Het zout van de zee, de wind aan de kust …: het zijn zaken die een rol speelden, ook bij de keuze van materialen. Het gebouw, de afstoomplaats, is opgetrokken uit beton. Klimaat en de omgeving speelden uiteraard ook een rol tijdens het uitvoeren van de werken zelf. De felle wind was een uitdaging, zeker als je weet dat de PSA Terminal zich halvelings in zee bevindt. Veiligheid was hier dus een absolute topprioriteit.

Staalstructuur met betonpanelen en metalen sandwichpanelen

De afstoomplaats werd opgetrokken uit staal, met betonpanelen en metalen sandwichpanelen. Die laatste werden voorzien van een speciale coating om de weersomstandigheden beter te kunnen trotseren. Voor enkele specifieke zaken deed Spanbo opnieuw beroep op ervaren onderaannemers. De grond- en omgevingswerken, een speciale antislipvloer in het gebouw en alle technieken specifiek voor een afstoomplaats werden gecoördineerd door de projectleider.

Lichtstraat op maat

Bijkomend hing een gespecialiseerde firma vogelnetten op en moest een speciale lichtstraat ontworpen worden. De zijkanten van de lichtstraat moesten open blijven, zodat de warmte en de damp makkelijk kunnen ontsnappen. In samenspraak met het studiebureau ontwierp Spanbo deze lichtstraat. Dit alles is niet standaard verkrijgbaar in de handel, dus moest de industriebouwer zich van zijn creatiefste kant laten zien.

Industriële werken uitvoeren in havengebied? Of gewoon op zoek naar een partner die meedenkt gedurende je ganse traject?