Realisaties

Spanbo bouwt tuinpaviljoen in wellnesscomplex zonder gasten te storen

Oppervlakte: 450

Categorie: Sport & Ontspanning

Locatie: Groot-Bijgaarden

 

Waer Waters is een wellnesscomplex in Groot-Bijgaarden. Het is met zijn 12.000 m2 waarschijnlijk een van de grootste van België, zo niet het grootste. Het resort is een unieke plek waar men kan genieten van lekker eten, wellness, workouts en een overnachting in stijl. Ze hebben er baden en sauna’s, je kan er terecht voor allerlei behandelingen en massages en, de sportievelingen onder ons, kunnen er een beroep doen op professionele begeleiding in het ‘work-out’-gedeelte. Industriebouwer Spanbo stond in voor de bouw van het ‘tuinpaviljoen’. Een hele uitdaging, want de rust van de bezoekers mocht op geen enkel moment verstoord worden.

De omgekeerde wereld

Waar Spanbo meestal van bij het begin betrokken is bij een project, was dat nu niet het geval. Bij Waer Waters ging het namelijk om een uitbreiding van de bestaande site. Het tuinpaviljoen, een soort lounge waar gasten tot rust kunnen komen, was de volgende stap in de uitbreidingsplannen van het resort. En er volgen er ongetwijfeld nog …

Een complexe staalbouw

Het paviljoen is een complexe staalbouw met betongewelven en -panelen, veel tussenliggers, grote glaspartijen en andere materialen. Dat maakt dat er heel wat onderaannemers-partners bij het project betrokken waren. Het moet gezegd: de verschillende professionals waren bijzonder goed op elkaar ingespeeld. Ondanks de vele materialen en tal van ‘derde partijen’, verliep de montage van de bouwelementen zeer vlot, zonder noemenswaardige problemen of vertraging. De montage ging dan wel snel, toch moest Spanbo een aantal obstakels overwinnen vooraleer men tot de eigenlijke constructie kon overgaan.

Grootste uitdagingen voor en tijdens werken in Waer Waters

Uitgebreide studie vooraf

 

Er ging een uitgebreide studie aan de werken vooraf, net omdat het ging over een complexe staalbouw. Er moest bovendien rekening gehouden worden met bestaande structuren.

De tijd en het werk dat Spanbo investeerde in de voorbereidende werken en de intensieve studie wierp uiteindelijk wel zijn vruchten af bij montage.

 

Moeilijk toegankelijke werf

 

Een van de voornaamste uitdagingen was ter plaatse geraken met machines en de verschillende bouwelementen. De toegang er naartoe was smal, zeer smal: zo’n drie meter. Voorbij de doorgang gaat het paadje naar de locatie ook heel erg steil naar beneden tot in de ‘bouwput’ waar Spanbo aan de slag moest. Alle materiaal en machines moesten langs deze weg tot op de ‘werf’ geraken. Om dat mogelijk te maken, schakelde Spanbo o.a. een speciale kraan in die compact genoeg was. Gezien het complex eigenlijk zo goed als af was – mooi aangelegde tuinen en terrassen, buitenzwembad, afwerking met speciale natuursteen, … – moest Spanbo zeer aandachtig en voorzichtig te werk gaan.

 

Een oase van rust, ook tijdens de werken

 

Een van de belangrijkste vereisten van de bouwheer was dat hun klanten, tijdens de werken, in alle rust konden verder genieten van het resort. De werkzaamheden moesten met andere woorden in alle stilte en subtiliteit gebeuren. Voor Spanbo was dat geen enkel probleem, en ook de onderaannemers-partners bleven voortdurend onder de radar.

Belgische kampioenschap opgieten

Spanbo had te maken met een strakke deadline en haalde die ook. Het paviljoen moest volledig afgewerkt zijn voor het Belgisch Kampioenschap Aufguss, een wedstrijd tussen saunameesters van Belgische wellnesscentra op het gebied van ‘showopgietingen’.

Een uitbreiding van je project? Een gebouw optrekken terwijl je klanten rustig verder kunnen genieten van jullie diensten? Doe een beroep op professionals in industriële hout- en staalbouw.